EMDR

Soms blijf je last houden van een eerdere nare ervaring. Of lukt het maar niet om bepaalde nare ´beelden´ kwijt te raken. Je kunt hierbij denken aan een ongeluk dat je hebt meegemaakt, een nare bevalling, medische handelingen die je hebt moeten ondergaan, een vervelende opmerking van iemand, etc. Soms zorgen deze nare gebeurtenissen voor psychische klachten zoals somberheid of angst en ga je bepaalde zaken uit de weg die je doen denken aan de nare gebeurtenis. EMDR kan je dan helpen.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een effectief bewezen behandelmethode om traumatische gebeurtenissen te verwerken. EMDR kan ook goed ingezet worden bij andere problemen zoals angstklachten of een negatief zelfbeeld. Soms wordt EMDR als onderdeel van een behandeling ingezet.

Hoe werkt EMDR?
De therapeut stelt volgens een protocol allerlei vragen om de nare gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Er wordt ondertussen gebruik gemaakt van bilaterale stimulatie (bijv. de client moet de vingers van de therapeut volgen, of naar ‘klikjes’ op een koptelefoon luisteren). Hierdoor lukt het om de toegankelijkheid tot (nare) herinneringen te vergroten, de herinneringen te veranderen en opnieuw in het geheugen ‘op te slaan’. Maar dan in een minder emotioneel beladen vorm. Dit zorgt ervoor dat je aan de akelige gebeurtenis kunt denken, zonder dat je hierbij allerlei heftige emotionele reacties ervaart. Hierdoor nemen je klachten af.

Zie voor meer informatie: www.emdr.nl